Три големи мерки в помощ на фермерите предлага ДПС. Те са

...
Три големи мерки в помощ на фермерите предлага ДПС. Те са
Коментари Харесай

Имрен Мехмедова: ДПС предлага три големи мерки в помощ на земеделците

Три огромни ограничения в помощ на фермерите предлага Движение за права и свободи. 

Те са обезпечаване на по висока ликвидност за земеделските производители и дофинансиране посредством държавни помощи, с цел да могат българските земеделци да покриват изключителните разноски пред тях. Целта на ограниченията е опазване на родното произвеждане.
 Да На българската храна Движение за права и свободи
Това заяви зам.-председателят на земеделската комисия в Народното събрание Имрен Мехмедова по време на 16-ия Коледен конгрес от акцията „ ДА! На българската храна “, проведен от „ Стандарт “. Медията събра в столичния хотел „ Маринела “ министъра на земеделието Явор Гечев, шефа на фонд „ Земеделие “ Георги Тахов, новия шеф на БАБХ доктор Иван Шиков, представители на бизнеса, изпълнителната и законодателната власт, на научните среди и медиите, с цел да уточни проблемите пред агробизнеса в рецесията и да начертае незабавните решения.

Европейски сътрудник на самодейността е евродепутатът от ДПС/ “Обнови Европа “ Атидже Вели, която показа опциите за българските земеделци в новата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз. В полемиката се включиха още зам.-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов, народните представители от Движението Ализан Яхова, Танер Али, Небие Кабак и Сезгин Мехмед.

Третото решение, което предлага Движение за права и свободи, е осъществяване на осведомителна акция за новостите пред земеделските производители. Те би трябвало да са оптимално осведомени, с цел да получат финансово подкрепяне по всички вероятни интервенции, сподели Мехмедова.

Тя очерта провокациите във връзка със Стратегическия проект на България. Те са новите форми на финансиране посредством екосхемите, за изпълнени зелени практики. А също по този начин и променените цели, по отношение на понижаване на излъчванията, изменение и запазване на климата, понижаване на употребяваните равнища на препарати за растителна отбрана, поощряване на стабилно развиване и ефикасно ръководство на естествените запаси, като вода, почва и въздух, в това число посредством понижаване на зависимостта от химически субстанции.

Ето цялото изявление на Имрен Мехмедова, заместник-председател на парламентарната Комисия по земеделие, храни и гори:

Уважаеми господин министър,
Уважаема г-жо Вели, г-жо Кукушева,
Уважаеми сътрудници народни представители,
Уважаеми представители на бизнеса и научните среди,
Уважаема г-жо Бозукова,

Преди всичко бих желала да поздравя „ Стандарт ” за всеотдайността, с която към този момент 16 години поддържа агросектора в България. И за упоритостта, с която търси решение на най-наболелите проблеми. Едно от най-ценните преимущества на Кампанията „ Да! На Българската храна “, е че тя сплотява, събирайки на една маса – изпълнителна и законодателна власт, бизнес, университетски и научни среди, медии и в разговор всички дружно търсим решения в името на по-добрия живот на българските жители.

Уверена съм, че през днешния ден палитрата от изявления, отзиви и оферти ще ни покаже вярната формула за визия за развиване на Земеделието по време на рецесии, за промени в Стратегическия проект за земеделие на България, които да обезпечат дълготраен небосвод пред българските аграрни производители и преработватели, с грижа за всеки бранш в сектора.

Дами и господа,

Изхранването на популацията, гарантирането на продоволствената сигурност и самостоятелност е главен приоритет за Движение за права и свободи. Затова и Движението за права и свободи постоянно е стояло и продължава да стои покрай земеделските производители и се ангажира с решаването на проблемите им. Движение за права и свободи бе единствената партия, която и предходната година, и тази година, организира серия от срещи със земеделските стопани, изключително от секторите „ Растениевъдство ” и „ Животновъдство ”, с цел да разиска с тях проблемите им и да даде съответен законодателен отговор.

Именно Движение за права и свободи издейства в обновения бюджет за 2022 година 300 милиона лв. за земеделието, повишавайки двойно заложената от кабинета на „ Промяната ” сума. Парите бяха за обезщетения в резултат на увеличените индустриални разноски в най-засегнатите от пандемията и войната браншове – „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “.
На предходната полемика „ Да! На българската храна ” Движение за права и свободи, в лицето на нашия ръководител Мустафа Карадайъ, ви осведоми, че изготвихме пакет от ограничения в поддръжка на бранша, след диалози с обособените сектори. Движение за права и свободи изготви своята предизборна стратегия още веднъж с съответни антикризисни ограничения в частта за земеделие. Заедно с моите сътрудници ще настояваме за реализирането на част от тях.
земеделието се намира в невиждана рецесия.

Българските земеделци са изправени пред редица провокации и се нуждаят от финансова поддръжка под всякаква форма. Законът за подкрепяне на земеделските производители ще даде глътка успокоение, че след 1 януари 2023 те ще получат финансиране по другите ограничения и ще могат да плануват своята активност в този интервал на висока инфлация и рецесия.

Затова и в идващите дни, при второто четене на закона за подкрепяне на земеделските производители и при окончателното приемане на закона за удължение действието на държавния бюджет, ние от Движение за права и свободи ще настояваме да се обезпечи по-голяма поддръжка за земеделския бранш.

Сега повече от всеки път е време да демонстрираме стратегическата значимост на бранш „ Земеделие “, разговор и обединяване. За нас разговорът сред властта и земеделският бранш е определящ в търсенето на работещи решения.

Изправени сме пред голямо предизвикателство като страна. В началото на 2023 година влиза в действие новата селскостопанска политика на Европейски Съюз за интервала до 2027 година Това е най-голямата промяна на ОСП през последните 30 години. Бюджетът за идния петгодишен интервал е рекорден – 386,6 милиарда евро, една трета от общия бюджет на Съюза. 40% от тези средства ще бъдат ориентирани за подкрепяне на дейности в региона на околната среда и климата в сходство с задачите на Европейския зелен пакт.

Зелената стопанска система – чиста вода, чист въздух, чиста храна, чистата сила, които през днешния ден са цели на Европейски Съюз, са главен приоритет на Движение за права и свободи от 2016 година

Новата селскостопанска политика има един нов, доста значителен детайл – стратегическите проекти. В очакване на утвърждението на българския през днешния ден и на този висок конгрес задачата ни е да формулираме тези оферти и ограничения, които ще го създадат оптимално потребен за българските аграрни производители. Защото акцентът, който Европа слага върху проектите, са резултатите.

Предизвикателствата във връзка със Стратегическия проект са:

Новите форми на финансиране посредством екосхемите, за изпълнени зелени практики.
Променените цели, по отношение на понижаване на излъчванията, изменение и запазване на климата, понижаване на употребяваните равнища на препарати за растителна отбрана, поощряване на стабилно развиване и ефикасно ръководство на естествените запаси, като вода, почва и въздух, в това число посредством понижаване на зависимостта от химически субстанции.
Зеленото Земеделие и Биологичното земеделие

Решенията, които предлага Движение за права и свободи са:

Осигуряване на по висока ликвидност за Земеделските производители, дофинансиране посредством държавни помощи, с цел да могат българските Земеделци да покриват изключителните разноски пред тях и да запазим родното си произвеждане.

Провеждане на осведомителна акция за новостите пред Земеделските производители. Те би трябвало да са оптимално осведомени, с цел да получат финансово подкрепяне по всички вероятни интервенции.

Земеделците са гръбнакът на страната ни и в тези сложни времена Движение за права и свободи ще даде цялостната си поддръжка с експертизата на депутатите от националния парламент, както и на представителите ни в европейския парламент(в лицето на г-жо Вели като част от комисията по Земеделие към ЕП), тъй че да подсигурява продоволствената сигурност в страната и ясната вероятност за всеки от сектора.
Пожелавам триумф на форума.
Благодаря Ви
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР